Tema Hari Kebangsaan 2023 Malaysia,Logo & Sambutan

#HKHM2023 Tema Hari Kebangsaan 2023 Malaysia Madani : Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan & Sambutan Peringkat Kebangsaan.

Sambutan Hari Kebangsaan & Hari Malaysia bermula pada tarikh 16 Julai Julai sehingga 16 September 2023 iaitu Sambutan Hari Malaysia 2023 peringkat kebangsaan yang akan di adakan di Sarawak.

Sepanjang tempoh tersebut, terdapat banyak program dan acara yang di adakan khususnya untuk menanamkan semangat cintakan tanah air dan juga bagi mengenang para pejuang yang telah terkorban demi memelihara kedaulatan tanah air kita Malaysia tercinta.

Malaysia Madani : Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan menjadi Tema Hari Kebangsaan 2023 dan Hari Malaysia pada tahun 2023.

Tema Hari Kebangsaan 2023 (HKHM2023)

tema hari kebangsaan 2023

Rasional “Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan”. Tema yang membawa maksud Malaysia Madani: Bangsa Bersatu, Mencapai Harapan. Tema tersebut telah diumumkan oleh Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil, sebagai tema hari kebangsaan dan hari Malaysia 2023.

Majlis tersebut telah di buat di Esplanade berhampiran Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) 27 Mei 2023. Ia dipilih bagi mencerminkan komitmen kerajaan untuk membina Malaysia yang lebih bersatu dan sejahtera.

Download Kalender Kuda 2023 Malaysia (PDF)

Perkataan “Madani” berasal daripada perkataan Arab “madaniyah”, yang bermaksud “tamadun” atau “perbandaran”.

Ia digunakan untuk menggambarkan masyarakat yang berasaskan prinsip keamanan, keharmonian, dan menghormati kepelbagaian.

Tema “Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan” adalah seruan untuk bertindak agar semua rakyat Malaysia bekerjasama membina masyarakat yang lebih adil, saksama dan inklusif.

Ini adalah peringatan bahawa kekuatan kita terletak pada kepelbagaian kita, dan kita boleh mencapai perkara yang hebat apabila kita bekerjasama.

Berikut ialah pecahan maksud tema tersebut:

Malaysia Madani – Ini merujuk kepada Malaysia yang berasaskan prinsip keamanan, keharmonian, dan menghormati kepelbagaian.

Ia adalah masyarakat yang makmur dan progresif, tetapi juga masyarakat yang adil dan saksama dari segi sosial.

Tekad Perpaduan – Ini bermaksud “penentuan perpaduan”. Ia adalah seruan untuk semua rakyat Malaysia untuk bersatu dan bekerja ke arah matlamat yang sama.

Ia adalah peringatan bahawa kita lebih kuat apabila kita bersatu.

Penuhi Harapan – Ini bermaksud “untuk memenuhi harapan”. Ia adalah seruan untuk semua rakyat Malaysia untuk bekerjasama untuk mencapai harapan dan impian kita untuk masa depan.

Ini adalah peringatan bahawa kita boleh mencapai apa sahaja yang kita fikirkan, asalkan kita bekerjasama.

Tema “Malaysia Madani: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan” adalah mesej yang kuat dan memberi inspirasi kepada semua rakyat Malaysia. Ia adalah peringatan bahawa kita semua berada dalam perkara ini bersama-sama, dan kita boleh mencapai perkara yang hebat apabila kita bekerjasama.

Maksud Logo Tema Hari Kebangsaan 2023

logo hari kebangsaan 2023
logo hari kebangsaan 2023

Logo untuk Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2023 ialah reka bentuk yang ringkas tetapi bermakna. Ia menampilkan tangan yang diangkat ke udara, melambangkan komitmen rakyat Malaysia terhadap perpaduan dan perpaduan.

Simbol tapak tangan juga memegang obor, yang mewakili cahaya harapan dan kemajuan.

Logo itu ditindih dengan perkataan “Malaysia Madani” dalam fon moden. Reka bentuk keseluruhan adalah segar dan dinamik, dan ia menangkap semangat tema dengan sempurna.

Sambutan Hari Kebangsaan 2023

Bagi sambutan hari kebangsaan 2023, sambutan peringkat kebangsaan akan di buat di Dataran Putrajaya, Kuala Lumpur pada 31 Ogos 2023 bermula pada jam 07:00 pagi.

Jadual Takwim & Program

Antara program dan aktiviti sepanjang sambutan hari kebangsaan dan hari Malaysia antaranya ;

  • 16 Julai 2023 : Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2023. Lokasi di Ipoh, Perak
  • 31 Ogos 2023 : Sambutan Hari Kebangsaan. Lokasi Wilayah Persekutuan Putrajaya
  • 16 September 2023 : Sambutan Hari Malaysia 2023. Lokasi Sarawak

Acara yang dipertandingkan ;

  • Program Kecerian Antara Kementerian
  • Pertandingan Fotografi Klik @ Merdeka 2023

Untuk jadual takwim penuh anda juga boleh lihat disini http://merdeka360.my/web/takwin-program/

Pada sambutan hari kebangsaan 2022, menjadi satu sejarah apabila kehadiran orang ramai pada smelebihi jangkaan apabila lebih 100,000 memenuhi lokasi majlis dan kawasan sekitar berbanding 50,000 sasaran asal.

Maklumat Lanjut

Maklumat lanjut mengenai Logo & Tema Hari Kebangsaan 2023 anda juga boleh layari laman web http://merdeka360.my/

Sertai channel telegram untuk dapatkan informasi terkini dan menarik

Leave a Reply