Team E-Sports Kunak Melakar Nama Diperingkat Antarabangsa

“Kami sikit, tapi kami ada” ini mungkin ungkapan yang sesuai untuk team E-Sport Kunak yang di kenali sebagai Team KS-9 yang telah melakar sejarah tersendiri dalam dunia E-Sport.

Dengan kesungguhan dan kerja keras dari ahli-ahli Team KS-9, mereka telah berjaya meletakkan Team KS-9 di tempat kedua dalam pertandingan All Star Sabah Sarawak dan seterusnya menjadi wakil Sabah untuk Tournament ROGS/Straitchampionship yang di anjurkan oleh pihak dari negara Singapura.

Mobile Legend Tournament ROGS/Straitchampionship yang di anjur kan oleh pihak dari negara Singapura.

Kejayaan ini membawa mereka mara ke peringkat yang lebih tinggi, dimana mereka akan bersaing dengan pasukan-pasukan E-Sport dari luar negara Singapura dan Indonesia.

Team E-Sport Kunak KS-9

Pihak kami telah menemuramah salah seorang ahli Team KS-9 untuk mengenali latar belakang dan siapa mereka yang telah berjaya mengharumkan nama Kunak dipersada E-Sport ke peringkat antarabangsa

OhKunak : Terlebih dahulu kami di page ohkunak merakamkan ribuan tahniah kerana berjaya mengharumkan nama kunak di persada antarabangsa dalam E-Sport.

Mohd Aleef : Saya wakil admin Team KS-9. Alhamdulillah terima kasih.

OhKunak : Jika tidak kebertakan pihak kami ingin menemuh rama pihak Team KS-9 untuk kami buat sedikit artikel bagi team KS-9

Mohd Aleef : “Ok boleh”

OhKunak : Siapa ahli-ahli ks9..kalau dapat nama sebenar dan nama julukan..

Mohd Aleef :

Ahli-ahli Team KS-9 (Team Kunak Squad 9)
Ahli-ahli Team KS-9 (Team Kunak Squad 9)

Team Kunak Squad 9.

Nama-nama Ahli :-

1.Azrie Ahmad ( Hope ) -Manager ks9
2. Mohd Alif Shukarddie ( Casper )
3. Bustang Yuddin ( MuszQ )
4. Mohd Faiq bin Hussien ( DirectX )
5. Chua Vui Hiong ( Jelobui )
6. Mohd Syarmizan Yusof ( Babyloca )
7. Suriedi Mustari ( Kuril )
8. Noorsyahidah Bt Ahmad (QueenM )
9. Mohd Fizree Bin Abraham ( Gregory )

Page rasmi Team KS-9 : https://www.facebook.com/TeamKS9Malaysia

OhKunak : Tarikh penubuhan KS-9?

Mohd Aleef :  Tarikh di tubuh kan pada  12.12.2016

OhKunak : Pencapaian/kejuaraan yg telah di terima KS-9?

Team KS-9 di Tour Semporna Vol.2

Team KS-9 di Karnival E-sport Tawau

Mohd Aleef :  Kejuaran 7 kali Champion, 2 kali Naib Johan, 2 kali tempat ketiga.

OhKunak : Apa cabaran yg di hadapi oleh team ks9 ?

Mohd Aleef : Cabaran yg d hadapi, kami menempuh pelbagai dugaan seperti kurang latihan kerana tidak mempunyai masa yang sesuai dan tempat yg selesa untuk training seperti team-team yg lain disediakan “gaming house” untuk berlatih.  Ada kalanya kami pergi tournament jauh seperti Tawau, Semporna, Lahad Datu tetapi kekurangan bajet kerana pertandingan memerlukan masa 2 hari.

OhKunak : Pencapaian tertinggi KS-9?

Mohd Aleef : Pencapain Tertinggi, tempat Kedua dalam pertandingan All Star Sabah Sarawak dan Wakil sabah untuk Tournament ROGS/Straitchampionship yg d anjur kan oleh pihak dari Negara Singapore

OhKunak : Dari mana ilham dapat nama Team KS-9?

Mohd Aleef : Ilham nama KS9, sebab kami semua majoriti orang kunak. KS9 bermaksud Kunak Squad 9. Dan di tubuh kan oleh kawan bernama Azrie Ahmad.

OhKunak : Setelah berjaya di peringkat qualifier group stage, mengapa Team KS-9 tidak membawa nama pasukan, dan di tukar kepada R LEGACY ESPORT? tidak ka pihak Team KS-9 merasa ini peluang terbaik untuk pasukan anda lebih di kenali?

Mohd Aleef : Sebab kenapa tidak pakai nama KS-9 tapi R legacy,
kerana untuk bermain di Straitchampionship memerlukan modal/bajet yang agak tinggi. So pointnya kami memerlukan sponser. Pihak R legacy Esport dari kk menawarkan kepada kami utk sponser kami sepenuhny tapi menggunakan nama mereka.

OhKunak : Perlawanan seterusnya boleh ceritakan perjalanan, lokasi dan tarikh? ada saluran rasmi untuk tonton live perlawanan?

Mohd Aleef : Kami akan bermain d kota kinabalu pada tarikh 12 dan 13 januari tahun depan. Saluran rasmi bole tengok d page link ni https://www.facebook.com/GlobalROGS/

OhKunak : Soalan terakhir, apa pesanan pihak KS-9 kepada belia-belia dan masyrakat Kunak tentang E-sport?

Mohd Aleef : Pesanan dari kami Team KS-9,sama-sama kita majukan e-sports daerah kunak , walaupun ia awalnya merupakan hobi setiap orang namun e-sports juga bole menjanjikan kerjaya , mengelakkan belia-belia dari melakukan gejala-gejala yang tidak baik. Majulah E-sport untuk Kunak !!

Tahniah untuk Team KS-9 yang telah berjaya mengharumkan nama Kunak dalam arena E-sport atau E-sukan di peringkat yang tertinggi.

Sedikit info untuk belia-belia dan masyarakat di luar sana, pada pembentangan bajet 2019 yang lalu, Menteri Belia dan Sukan YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kerajaan serius melihat E-Sukan sebagai satu platform baru anak muda yang tidak boleh diketepikan dengan memperuntukan bajet RM10 juta khusus kepada pembangunan E-Sukan

Sumber : Awani

Sertai channel telegram untuk dapatkan informasi terkini dan menarik

Leave a Reply