E-Sukan

Team E-Sports Kunak Melakar Nama Diperingkat Antarabangsa

“Kami sikit, tapi kami ada” ini mungkin ungkapan yang sesuai untuk team E-Sport Kunak yang di kenali sebagai Team KS-9 yang telah melakar sejarah tersendiri dalam dunia E-Sport.

Dengan kesungguhan dan kerja keras dari ahli-ahli Team KS-9, mereka telah berjaya meletakkan Team KS-9 di tempat kedua dalam pertandingan All Star Sabah Sarawak dan seterusnya menjadi wakil Sabah untuk Tournament ROGS/Straitchampionship yang di anjurkan oleh pihak dari negara Singapura.

Mobile Legend Tournament ROGS/Straitchampionship yang di anjur kan oleh pihak dari negara Singapura.

Kejayaan ini membawa mereka mara ke peringkat yang lebih tinggi, dimana mereka akan bersaing dengan pasukan-pasukan E-Sport dari luar negara Singapura dan Indonesia.

Team E-Sport Kunak KS-9

Pihak kami telah menemuramah salah seorang ahli Team KS-9 untuk mengenali latar belakang dan siapa mereka yang telah berjaya mengharumkan nama Kunak dipersada E-Sport ke peringkat antarabangsa

OhKunak : Terlebih dahulu kami di page ohkunak merakamkan ribuan tahniah kerana berjaya mengharumkan nama kunak di persada antarabangsa dalam E-Sport.

Mohd Aleef : Saya wakil admin Team KS-9. Alhamdulillah terima kasih.

OhKunak : Jika tidak kebertakan pihak kami ingin menemuh rama pihak Team KS-9 untuk kami buat sedikit artikel bagi team KS-9

Mohd Aleef : “Ok boleh”

OhKunak : Siapa ahli-ahli ks9..kalau dapat nama sebenar dan nama julukan..

Mohd Aleef :

Ahli-ahli Team KS-9 (Team Kunak Squad 9)

Team Kunak Squad 9.

Nama-nama Ahli :-

1.Azrie Ahmad ( Hope ) -Manager ks9
2. Mohd Alif Shukarddie ( Casper )
3. Bustang Yuddin ( MuszQ )
4. Mohd Faiq bin Hussien ( DirectX )
5. Chua Vui Hiong ( Jelobui )
6. Mohd Syarmizan Yusof ( Babyloca )
7. Suriedi Mustari ( Kuril )
8. Noorsyahidah Bt Ahmad (QueenM )
9. Mohd Fizree Bin Abraham ( Gregory )

Page rasmi Team KS-9 : https://www.facebook.com/TeamKS9Malaysia

OhKunak : Tarikh penubuhan KS-9?

Mohd Aleef :  Tarikh di tubuh kan pada  12.12.2016

OhKunak : Pencapaian/kejuaraan yg telah di terima KS-9?

Team KS-9 di Tour Semporna Vol.2

Team KS-9 di Karnival E-sport Tawau

Mohd Aleef :  Kejuaran 7 kali Champion, 2 kali Naib Johan, 2 kali tempat ketiga.

OhKunak : Apa cabaran yg di hadapi oleh team ks9 ?

Mohd Aleef : Cabaran yg d hadapi, kami menempuh pelbagai dugaan seperti kurang latihan kerana tidak mempunyai masa yang sesuai dan tempat yg selesa untuk training seperti team-team yg lain disediakan “gaming house” untuk berlatih.  Ada kalanya kami pergi tournament jauh seperti Tawau, Semporna, Lahad Datu tetapi kekurangan bajet kerana pertandingan memerlukan masa 2 hari.

OhKunak : Pencapaian tertinggi KS-9?

Mohd Aleef : Pencapain Tertinggi, tempat Kedua dalam pertandingan All Star Sabah Sarawak dan Wakil sabah untuk Tournament ROGS/Straitchampionship yg d anjur kan oleh pihak dari Negara Singapore

OhKunak : Dari mana ilham dapat nama Team KS-9?

Mohd Aleef : Ilham nama KS9, sebab kami semua majoriti orang kunak. KS9 bermaksud Kunak Squad 9. Dan di tubuh kan oleh kawan bernama Azrie Ahmad.

OhKunak : Setelah berjaya di peringkat qualifier group stage, mengapa Team KS-9 tidak membawa nama pasukan, dan di tukar kepada R LEGACY ESPORT? tidak ka pihak Team KS-9 merasa ini peluang terbaik untuk pasukan anda lebih di kenali?

Mohd Aleef : Sebab kenapa tidak pakai nama KS-9 tapi R legacy,
kerana untuk bermain di Straitchampionship memerlukan modal/bajet yang agak tinggi. So pointnya kami memerlukan sponser. Pihak R legacy Esport dari kk menawarkan kepada kami utk sponser kami sepenuhny tapi menggunakan nama mereka.

OhKunak : Perlawanan seterusnya boleh ceritakan perjalanan, lokasi dan tarikh? ada saluran rasmi untuk tonton live perlawanan?

Mohd Aleef : Kami akan bermain d kota kinabalu pada tarikh 12 dan 13 januari tahun depan. Saluran rasmi bole tengok d page link ni https://www.facebook.com/GlobalROGS/

OhKunak : Soalan terakhir, apa pesanan pihak KS-9 kepada belia-belia dan masyrakat Kunak tentang E-sport?

Mohd Aleef : Pesanan dari kami Team KS-9,sama-sama kita majukan e-sports daerah kunak , walaupun ia awalnya merupakan hobi setiap orang namun e-sports juga bole menjanjikan kerjaya , mengelakkan belia-belia dari melakukan gejala-gejala yang tidak baik. Majulah E-sport untuk Kunak !!

Tahniah untuk Team KS-9 yang telah berjaya mengharumkan nama Kunak dalam arena E-sport atau E-sukan di peringkat yang tertinggi.

Sedikit info untuk belia-belia dan masyarakat di luar sana, pada pembentangan bajet 2019 yang lalu, Menteri Belia dan Sukan YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kerajaan serius melihat E-Sukan sebagai satu platform baru anak muda yang tidak boleh diketepikan dengan memperuntukan bajet RM10 juta khusus kepada pembangunan E-Sukan

Sumber : Awani

Sertai channel telegram untuk dapatkan informasi terkini dan menarik
Share
OhKunak

Berkongsi bacaan santai tetapi penuh dengan fakta menarik,teknologi isu semasa dan terkini. Terima kasih kerana sudi membaca artikel kami. Tanpa pembaca siapalah kami

Recent Posts