Informasi

Cuti Kecemasan Banjir Bermula Isnin 20 Disember,Bantuan 1,000 Untuk Isi Rumah

Kerajaan Persekutuan mengumumkan cuti kecemasan bermula Isnin 20 Disember kepada kakitangan-kakitangan awam yang terjejas akibat banjir .

 

 

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, cuti kecemasan tersebut turut diberikan kepada penjawat awam negeri dan menyarankan supaya majikan syarikat berbuat demikian untuk membantu pekerja yang terkesan akibat insiden tersebut

 

Menurutnya, ketua jabatan atau majikan boleh berunding dengan pekerja terbabit berkenaan tempoh cuti kecemasan yang akan diberikan.

 

Tambahnya, beliau turut berharap Menteri-menteri Besar di negeri lain yang terjejas akibat banjir juga memberikan cuti kecemasan kepada semua penjawat awam seperti yang diumumkan oleh kerajaan Persekutuan.

 

“Majikan syarikat swasta yang ingin memberikan cuti kepada pekerja perlu mengikuti dua syarat ini, iaitu cuti tersebut tidak boleh ditolak daripada jumlah cuti tahunan dan tidak boleh melakukan potongan gaji.

 

“Saya harap bila mereka balik rumah untuk selesaikan cuci rumah, bolehlah bekerja semula,” katanya ketika sidang media selepas mesyuarat khas di Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) Klang, di sini pada Ahad.

 

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, majikan tidak berhak untuk memaksa pekerja hadir bertugas sekiranya mereka terkesan dengan bencana banjir dan dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

 

Ujarnya, tidak adil untuk mereka datang bekerja ke pejabat apabila mereka terpaksa berpindah ke PPS sehelai sepinggang dan mungkin ada anak kecil di pusat tersebut.

 

Saya mendoakan dan berharap agar semua yang terlibat bertenang dan bersabar dalam menghadapi bencana ini. Kerajaan komited dalam memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia.
Sertai channel telegram untuk dapatkan informasi terkini dan menarik
Share
OhKunak

Berkongsi bacaan santai tetapi penuh dengan fakta menarik,teknologi isu semasa dan terkini. Terima kasih kerana sudi membaca artikel kami. Tanpa pembaca siapalah kami

Recent Posts