'Bukan senang hadap tujuh abang isteri'

“SEMUA lelaki yang saya kenal takut jumpa keluarga apabila dapat tahu perlu melalui ‘tapisan’ tujuh abang saya.

“Tapi, akhirnya lelaki kelima ini, berani berdepan mereka dan kini dia sudah sah menjadi suami saya,” kata Roslindawati Muhamad Rodi, 23.

Roslindawati adalah pengantin menjadi perhatian netizen selepas gambarnya diapit tujuh abang lengkap berkemeja batik dan tanjak tular.

Sehingga kini, ciapan gambar dengan keterangan: “Akhirnya ada yang berani hadap tujuh abang aku,” diulang ciap sehingga 21,000 ciapan dan lebih 200 komen.

Roslindawati berkata, gambar berkenaan dirakam pada majlis persandingannya bersama pasangan, Muhamad Hazwan Nazir, 26, di Taiping, Perak, Ahad lalu.

“Niat saya, cuma mahu berkongsi saat indah kami disatukan menjadi suami isteri di samping tujuh abang saya, tak sangka ia menjadi tumpuan ramai.

“Apapun saya ucapkan terima kasih kepada netizen yang memberikan komen positif dan mendoakan kami,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, hari ini.

Roslindawati dan Muhamad Hazwan bersama ahli keluarga selepas majlis pernikahan dan persandingannya di Taiping, Ahad lalu. FOTO ihsan pembaca.

Ketika sesi perkenalan bakal suami kepada keluarganya, kata Roslindawati, pada mulanya tujuh abangnya seakan sukar menerima permintaan suami yang mahu memperisterikannya berikutan faktor usianya masih muda.

“Mulanya abang macam tidak berkenan apatah lagi umur saya masih muda, tetapi kerana kesungguhan bakal suami selain pandai mengambil hati keluarga, abang saya pun lama-lama cair.

“Lucunya sudahlah disoal siasat macam-macam, abang sempat beri amaran kepada bakal suami ketika itu, jika tidak jaga saya dengan baik, tujuh orang ini sedia cari dia,” katanya.

Berkongsi perihal abangnya, anak bongsu daripada lapan beradik itu berkata, sudah menjadi kebiasaan sejak kecil tujuh abangnya itu sentiasa menjadi pelindungnya di mana saja.

Katanya, sejak zaman sekolah, lelaki susah hendak dekat dengannya kerana abangnya bersekolah di sekolah sama dengannya.

“Apabila meningkat dewasa, kalau ada sesiapa hendak berkawan pun selalunya saya akan letakkan syarat perlu jumpa abang dulu.

“Kebanyakan mereka yang ingin serius dengan saya tidak jadi teruskan hasrat kerana takut jumpa abang, malah yang berjaya sampai ke tahap itu pun abang tidak berkenan,” katanya.

Sementara itu, bagi Muhamad Hazwan pula berkata, dia tidak gentar bertemu abang Roslindawati berikutan niatnya ikhlas mahu menyunting wanita yang dikenali lebih setahun itu.

“Sebenarnya saya memang meminati dia dari dulu kerana jika ada majlis kenduri kahwin keluarga arwah bapa, keluarga Roslindawati dijemput menyebabkan saya beberapa kali ternampak dia.

“Walaupun dia agak kasar tetapi tetap ada kelembutan dan keayuan itu yang membuatkan hati saya tertawan mahu memperisterikannya.

“Saya nekad hadap tujuh abangnya kerana yakin dia jodoh saya dan Alhamdulillah akhirnya kami direstui,” katanya.

All copyrights for this article are reserved to Harian Metro

Sertai channel telegram untuk dapatkan informasi terkini dan menarik

Leave a Reply