Bioadata Bernard Arnault Manusia Terkaya Dunia 2023

Biodata Bernard Arnault Orang Terkaya Dunia 2023 Ketua Pegawai Eksekutif Tesla dan Twitter, Elon Musk hari ini kehilangan statusnya sebagai orang terkaya di dunia selepas memegang gelaran itu pada awal minggu ini.

Nilai bersih Musk ialah AS$176 bilion setakat hari ini, selepas dia kerugian kira-kira AS$7.71 bilion, menurut Indeks Billionaires Bloomberg. Dalam keadaan sekarang, pengasas LVMH, Bernard Arnault telah kembali bergelar orang terkaya di dunia.

Arnault mempunyai nilai bersih $187 bilion, menambah $710 juta lagi

Menurut senarai bilionair masa nyata Forbes terkini, nilai bersih semasa ialah $186.9 bilion, manakala kekayaan Arnault ialah $211.2 bilion. Musk mendahului senarai kekayaan untuk sebahagian besar tahun 2022 kerana kepentingannya yang tinggi dalam saham Tesla, yang meningkat hampir 100% dalam jualan kepada pelabur.

Pertumbuhan tinggi dalam nilai bersih Musk berterusan sebelum dia melanda pada bulan Disember apabila harga saham Tesla jatuh kira-kira 65%. Arnault dan Musk mengikuti Jeff Bezos, pengasas Amazon dan Blue Origin; Pengasas bersama Microsoft Bill Gates; ahli perniagaan yang hebat, Warren Buffett; dan pengasas Oracle Larry Ellison dalam senarai orang terkaya di dunia. Bezos, Gates, Buffett dan Ellison masing-masing bernilai $116 bilion, $114 bilion, $107 bilion dan $100 bilion, menurut Indeks Billionaires Bloomberg

Bioadata Bernard Arnault

Bioadata Bernard Arnault

Bernard Arnault ialah ahli perniagaan dan pengumpul seni Perancis, yang terkenal sebagai Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE, iaitu syarikat barangan mewah terbesar di dunia. Beliau dilahirkan pada 5 Mac 1949, di Roubaix, Perancis.

Arnault pada mulanya memulakan kerjayanya dalam bidang kejuruteraan, tetapi kemudiannya mengalihkan tumpuannya ke arah perniagaan dan bekerja di pelbagai syarikat termasuk syarikat pembinaannya sendiri. Pada tahun 1984, beliau membeli rumah fesyen Christian Dior dan menjadi Pengerusi syarikat itu. Dia kemudian menggunakan syarikat itu sebagai platform untuk memperoleh jenama mewah lain seperti Louis Vuitton, Fendi, Celine, dan Givenchy, antara lain.

Di bawah kepimpinan Arnault, LVMH telah menjadi kuasa besar dalam industri barangan mewah, dengan portfolio lebih 70 jenama dan hasil lebih €44 bilion pada 2020. Arnault telah memainkan peranan penting dalam mengubah LVMH menjadi peneraju global dalam kemewahan, dengan tumpuan untuk mencipta produk eksklusif dan mewah yang menarik minat pengguna yang arif.

Arnault juga terkenal dengan minat seninya dan merupakan pengumpul seni yang terkenal. Dia memiliki salah satu koleksi seni kontemporari persendirian terbesar di dunia, yang termasuk karya artis seperti Pablo Picasso, Jeff Koons, dan Damien Hirst.

Selain minat perniagaan dan seninya, Arnault juga terkenal dengan kedermawanannya. Beliau telah menderma sejumlah besar wang untuk pelbagai tujuan, termasuk pendidikan, kesihatan, dan inisiatif kebudayaan.

Bernard Arnault dianggap sebagai salah seorang yang paling berpengaruh dan berkuasa dalam industri fesyen dan mewah. Beliau telah menerima pelbagai anugerah dan penghormatan atas sumbangannya kepada industri, termasuk dinobatkan sebagai Knight of the Legion of Honor di Perancis dan dianugerahkan Grand Cross of the Order of Saint-Charles di Monaco

Begitu lah serba sedikit mengenai biodata Bernard Arnault manusia terkaya di dunia 2023

Sertai channel telegram untuk dapatkan informasi terkini dan menarik

Leave a Reply