Apa Itu Perintah Kawalan Pergerakan Majlis Keselamatan Negara (MKN)

Masi ramai lagi belum jelas apa itu perintah kawalan pergerakan atau (Movement Control Order) yang mana arahan ini telah di isthiharkan oleh pihak kerajaan Malaysia pada 17 Mac 2020 bagi membendung penularan penyakit berjangkit wabak Convid-19 yang semakin meningkat di seluruh dunia, dan di Malaysia am nya.

Apa Itu Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order)

 1. Nama Perintah
  • Perintah Kawalan Pergerakan (Movement Control Order).
 1. Tempoh Masa
  • Perintah ini berkuatkuasa dari 18 – 31 Mac 2020.
 1. Liputan Kawasan Perintah
  • Perintah ini terpakai di seluruh Malaysia.
 1. Kuatkuasa Undang-undang
  • Perintah ini disandarkan pada Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan Akta Polis 1967.

Baca juga : Perintah Kawalan Pergerakan – Senarai Sektor Pembuatan Kritikal Yang Dibenarkan Beroperasi

 1. Arahan-Arahan dalam Perintah Kawalan Pergerakan
  • .Terdapat 6 arahan yang terkandung dalam Perintah Kawalan Pergerakan ini iaitu:
   1. Larangan menyeluruh pergerakan dan perhimpunan ramai termasuk aktiviti keagamaan, sukan, sosial dan budaya;
   2. Sekatan menyeluruh semua perjalanan rakyat Malaysia ke luar negara;
   3. Sekatan kemasukan semua pelancong dan pelawat asing ke dalam negara;
   4. Penutupan semua Taska, Sekolah Kerajaan dan swasta dan lain-lain institusi pendidikan rendah, menengah dan pra-universiti; Bilangan 1 (Dikemaskini) 2
   5. Penutupan semua Institusi Pengajian Tinggi (IPT) Awam dan Swata serta Institut Latihan Kemahiran di seluruh negara; dan
   6. Penutupan semua premis kerajaan dan swasta kecuali yang terlibat dengan perkhidmatan penting negara (essential services).
 1. Adakah Majlis Keraian/ Perkahwinan/ Kenduri atau sebagainya boleh diadakan?
  • Sebarang majlis resepsi adalah TIDAK DIBENARKAN.
 1. Adakah Perintah Kawalan Pergerakan mempunyai tempoh waktu tertentu sepanjang 18 – 31/3/2020?
  • Perintah ini berkuatkuasa setiap masa tanpa tempoh waktu tertentu.
 1. Sekiranya barang keperluan habis, adakah boleh keluar membeli dan terus balik?
  • Ya.
 1. Saya merupakan seorang warganegara Malaysia dan suami saya merupakan warganegara UK. Adakah kami dibenarkan pulang ke Malaysia dalam tempoh sekatan ini?
  • Boleh dengan syarat pasangan boleh membuktikan kesahan perkahwinan tersebut sama ada didaftarkan dengan Kerajaan Malaysia atau Kerajaan negara asal. Pasangan perlu melaksanakan pemeriksaan kesihatan dan kuarantin secara sukarela (self quarantine) bagi mengurangkan kebarangkalian dijangkiti atau menyebarkan jangkitan kepada orang lain.
 1. Anak saya yang merupakan seorang pelajar di institusi luar negara. Adakah beliau dibenarkan pulang ke Malaysia?
  • Dibenarkan. Mana-mana rakyat Malaysia yang sedang berada di luar negara boleh pulang dalam tempoh sekatan ini. Walau bagaimanapun, individu tersebut perlu melaksanakan pemeriksaan kesihatan dan kuarantin secara sukarela (self Bilangan 1 (Dikemaskini) 3 quarantine) bagi mengurangkan kebarangkalian dijangkiti atau menyebarkan jangkitan kepada orang lain.
 1. Saya merupakan pemegang pas jangka masa panjang di Malaysia dan telah pulang ke negara asal saya sebelum Perintah ini dikeluarkan. Adakah saya dibenarkan untuk kembali ke Malaysia bagi tujuan kerja semasa tempoh sekatan ini?
  • Hanya migran asing yang bekerja di dalam sektor perkhidmatan penting negara (essential services) sahaja yang dibenarkan masuk semula ke Malaysia dalam tempoh sekatan ini. Migran asing tersebut perlu mendapatkan satu surat pengesahan daripada majikan masing – masing dan perlu dikemukakan kepada Jabatan Imigresen Malaysia semasa berada di pintu masuk.
 1. Saya bekerja di Singapura. Adakah saya dibenarkan untuk berulang alik ke pejabat di Singapura? Tidak. Perintah Kawalan Pergerakan adalah terpakai kepada semua individu yang berada di dalam negara.
  • Dalam hal ini, atas dasar keselamatan komuniti, manamana individu yang bekerja di negara jiran tetapi tinggal di Malaysia adalah tidak dibenarkan untuk keluar masuk secara harian dan dipohon untuk memaklumkan kepada majikan masing – masing berkenaan perkara ini.
 1. Saya telah membuat perancangan untuk bercuti di Malaysia dan telah membuat pembayaran sepatutnya. Adakah saya masih boleh meneruskan percutian saya?
  • Di bawah Perintah Kawalan Pergerakan, orang ramai dilarang untuk pergi ke mana-mana tempat termasuklah pusat peranginan untuk aktiviti sosial dan sekiranya kunjungan tersebut tidak melibatkan perkara yang berkaitan dengan perkhidmatan penting negara. Anda dinasihatkan tidak meneruskan percutian anda. Bilangan 1 (Dikemaskini) 4
 1. Bolehkah saya memandu ke lapangan terbang untuk mengambil rakan yang baru pulang dari luar negara atau saudara yang bekerja dalam sektor berkaitan perkhidmatan penting negara?
  • Pergi ke satu tempat dengan cepat dan ringkas adalah dibenarkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan.
 1. Adakah sekolah perlu melaksanakan kelas ganti?
  • Tidak perlu.
 1. Adakah kelas pengajian dan semua aktiviti yang melibatkan pelajar IPT awam dan swasta serta Institut Latihan Kemahiran tertakluk kepada Perintah Kawalan Pergerakan?
  • Ya.
 1. Bagaimana dengan pelajar yang menginap di fasiliti IPT awam dan swasta khususnya pelajar luar negara?
  • Pelajar mempunyai pilihan untuk pulang ke tempat/negara asal atau terus berada di dalam kampus masing-masing. Semua pelajar adalah bertanggungjawab untuk mengambil langkah penjagaan dan pencegahan penularan penyakit yang sewajarnya. Pelajar juga adalah tertakluk kepada Perintah Kawalan Pergerakan yang berkuatkuasa sepanjang masa berada di dalam negara atau kampus IPT masing-masing.
 1. Adakah kedai makanan seperti makanan segera, restoran atau pusat makanan penjaja boleh dibuka?
  • Kedai makanan boleh dibuka tetapi hanya untuk makanan yang dibawa pulang sahaja atau melalui perkhidmatan penghantaran oleh syarikat tertentu seperti Grab Food atau Food Panda. Bilangan 1 (Dikemaskini) 5
 1. Adakah pengangkutan awam seperti Bas, LRT, MRT, KTM boleh beroperasi? Bagaimana dengan perkhidmatan E-Hailing?
  • Semua perkhidmatan pengangkutan awam diteruskan dalam tempoh perintah kawalan ini berkuatkuasa. Ini termasuk perkhidmatan E-Hailing seperti Grab.
 1. Saya telah membayar penginapan saya di hotel untuk bercuti sebelum Perintah Kawalan Pergerakan diumumkan. Adakah saya boleh meminta wang saya dikembalikan?
  • Orang ramai digalakkan untuk berbincang terus dengan pihak hotel dalam urusan pengembalian wang yang telah dibayar bagi tempahan yang telah dibuat sebelum Perintah ini diumumkan.
 1. Sekiranya berlaku kematian di rumah (bukan pesakit Covid-19), adakah solat jenazah dan tahlil dibenarkan?
  • Boleh diuruskan dengan waris terdekat sahaja bersama khariah masjid/surau sahaja. Solat jenazah sahaja tanpa tahlil.

Sumber : Majlis Keselamatan Negara

Sertai channel telegram untuk dapatkan informasi terkini dan menarik

Leave a Reply